Što je kelp?
Što je kelp? Već znate jesti dnevne porcije povrća, ali kada ste zadnji put razmišljali o morskom povrću? Kelp, vrsta morskih algi, puna je zdravih hranjivih sastojaka koji mogu koristiti vašem zdravlju, a možda čak i spriječiti bolest.
Ova vrsta morskih algi glavna je stvar u mnogim azijskim kuhinjama. Prirodni je izvor:
- vitamina,
- minerala i
- antioksidansa.
Možda ste ovu morsku biljku vidjeli na plaži.
Kelp je vrsta velikih smeđih morskih algi koja raste u plitkoj slanoj vodi bogatoj hranjivim tvarima u blizini obalnih fronta širom svijeta. Razlikuje se bojom, okusom i hranjivim profilom od vrste koju možete vidjeti u sushi rolama.
Kelp također proizvodi spoj koji se naziva natrijev alginat. Proizvođači hrane koriste natrijev alginat kao sredstvo za zgušnjavanje u mnogim namirnicama, uključujući sladoled i preljev za salate.
Prirodne alge možete jesti u mnogo različitih oblika, uključujući:
- sirove,
- kuhane,
- u prahu i
- poput dodatka.
Nutritivne vrijednosti
S obzirom na to da apsorbira hranjive sastojke iz okolnog morskog okoliša, alga je bogata:
- vitaminima,
- mineralima i
- elementima u tragovima.
Nacionalni zavodi za zdravlje (NIH) kažu da su morske alge jedan od najboljih prirodnih izvora hrane joda, bitne komponente u proizvodnji hormona štitnjače.
Niska razina joda može dovesti do:
- poremećaja metabolizma,
- povećanje štitnjače i
- druge razne komplikacije.
Kelp može:
- podići razinu energije i
- pojačati rad mozga.
Međutim, prema istraživanju, previše joda također može dovesti do problema sa štitnjačom. To se može dogoditi ako ljudi koriste suplemente ili konzumiraju previše algi.
Kelp također sadrži pouzdani izvor sljedećih vitamina i minerala:
- Vitamin K1: 55% dnevne vrijednosti
- Folat: 45% dnevne vrijednosti
- Magnezij: 29% dnevne vrijednosti
- Željezo: 16% dnevne vrijednosti
- Vitamin A: 13% dnevne vrijednosti
- Pantotenska kiselina: 13% dnevne vrijednosti
- Kalcij: 13% dnevne vrijednosti
Ti vitamini i hranjive tvari imaju zdravstvene prednosti. Primjerice, vitamin K i kalcij igraju ključnu ulogu u zdravlju kostiju, a folat je bitan za diobu stanica.
Sposobnosti borbe protiv bolesti
Upala i stres smatraju se čimbenicima rizika mnogih kroničnih bolesti. Uključivanje hrane bogate antioksidansima u prehranu može vam pomoći u prevenciji. Kelp sadrži puno antioksidansa, uključujući karotenoide i flavonoide, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju bolesti.
Antioksidativni minerali, poput mangana i cinka, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i mogu zaštititi kardiovaskularno zdravlje i spriječiti rak.
Nedavne studije istraživale su ulogu morskog povrća u estrogenu povezanom i raku debelog crijeva, osteoartritisu i drugim stanjima. Rezultati sugeriraju da alge mogu pomoći usporiti širenje raka debelog crijeva i dojke.
Studije na izoliranim stanicama ukazuju da spoj pronađen u algama nazvan fukoidan može također pomoći u sprečavanju širenja raka pluća i raka prostate.
Međutim, ne postoje čvrsti dokazi da alge mogu pomoći u smanjenju rizika od raka kod ljudi.
Kelp pomaže gubitku kilograma
U algama je malo masnoća i kalorija. Sadrži i prirodno vlakno zvano alginat. Studije sugeriraju da alginat može pomoći u zaustavljanju apsorpcije masti u crijevima.
Studija objavljena u časopisu Food Chemistry otkrila je da alginat može pomoći u blokiranju lipaze – enzima koji probavlja masnoće – do 72 posto. Proizvođači hrane koriste alginate kao sredstva za zgušnjavanje u proizvodima za mršavljenje, pićima i sladoledima.
Kelp također može imati potencijal za dijabetes i pretilost, iako su istraživanja još uvijek preliminarna.
Studija objavljena u časopisu Diabetes, Pretilost i MetabolismTrusted Source otkrila je da karotenoidni spoj u kloroplastima smeđih algi nazvan fukoksantin može promovirati gubitak kilograma kod ljudi s pretilošću u kombinaciji s uljem nara.
Studije također sugeriraju da smeđe morske alge mogu utjecati na upravljanje glikemijom i smanjiti razinu glukoze u krvi. To bi moglo koristiti osobama s dijabetesom tipa 2.
Kako jesti kelp
Kelp je dostupan u raznim oblicima, a ljudi ga mogu konzumirati kao hranu ili dodatak.
Najbolje je hranjive sastojke dobivati iz prehrambenih izvora, gdje je to moguće. Kelp može biti zdrav dodatak široj, hranjivoj prehrani, uz raznoliko svježe povrće i drugu neprerađenu, hranjivu hranu.
Ideje za uključivanje algi u prehranu uključuju:
- dodavanje organske, suhe alge u juhe i variva,
- koristeći sirove rezance od algi u salatama i glavnim jelima,
- posipavanje suhih pahuljica algi po hrani kao začin,
- poslužujući je hladnu s uljem i sezamovim sjemenkama,
- miješajući ga u sok od povrća.
Kelp je najbolje ukuhati u neko jelo jer se tada najbolje aktivira i oslobađaju njegovi hranjivi sastojci.
Izvor: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-kelp#how-to-eat
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI