Što je kurkumin?
Što je kurkumin iz kurkume? Kurkumin je žuti pigment pronađen primarno u kurkumi, biljci iz porodice ginsenga najbolje poznatoj kao sastojak Curry-a. Kurkumin je polifenol sa protuupalnim svojstvima i sposobnošću da podigne razinu antioksidansa koje proizvodi tijelo.
Kurkumin i kurkuminoidi pronađeni u kurkumi mogu biti ekstrahirani i proizvedeni kao suplement sa puno većom moći nego kurkuma. Međutim, kurkumin se slabije apsorbira u probavi pa su napravljene različite formulacije kako bi se poboljšala bioraspoloživost kurkume.
Koje su dobrobiti kurkumina?
Kurkumin, kurkuminoidi i turmeroni su moćni antioksidansi te štite stanični DNA, štite od oksidativnog stresa i preranog starenja stanica.
- Podupiru moždanu funkciju.
- Pomažu mišićno – koštanom zdravlju.
- Potpomažu zdravlju probavnog sustava.
Dodatak kurkumina pouzdano smanjuje markere upale i povećava razinu endogenih antioksidanata u tijelu. Još uvijek je potrebno provesti više istraživanja svih područja dobrobiti za zdravlje, ali istraživanja su pokazala i promoviraju blage do srednje pomake kod depresije, anksioznosti, bolova i osteoartritisa. Smanjuje razinu LDL kolesterola, šećera u krvi i visokog krvnog tlaka, ali bilo bi dobro da se ta područja još dodatno istraže.
Koja je razlika između kurkume i kurkumina?
Kurkuma je korijen i začin, a kurkumin je vrlo moćan sastojak pronađen u kurkumi. Neke studije sugeriraju da kurkuma ima više benefita nego da se kurkumin samostalno konzumira, ali potrebno je napraviti još studija.
Doziranje kurkumina
Indijci tradicionalno koriste za poticanje cirkulacije i detoksifikacije organizma.
Naime ukoliko kurkumu konzumirate samu, nećete postići blagodati za zdravlje koje želite. Da biste maksimalno iskoristili vrijednost kurkume, obavezno ju je potrebno konzumirati na neki od slijedećih načina:
- s medom i crnim paprom i/ili nekom masnoćom,
- možete je prokuhati 10ak min u domaćem mlijeku, umiješati malo meda i popiti takav napitak,
- još jedan način je da kurkumu prokuhate u vodi barem 10 minuta dok voda ne ispari i ne dobijete pastu u koju ćete dodati kokosovo ulje – takav pripravak možete staviti u frižider i svaki dan konzumirati i/ili dodavati varivima tijekom kuhanja.
- Kuhanjem u raznim jelima i u kombinaciji s navedenim začinima će se kurkuma raspasti na spojeve koje tijelo može probaviti i iskoristiti za podizanje imuniteta i zaštitu zdravlja općenito.
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI