Upotreba delikatesnog kvasca
Upotreba delikatesnog kvasca je raznolika, a obogaćuje mnoga jela. Nutritivno bogat i prehrambeno raznolike i lako će vas namamit svojim autentičnim sirastim okusom.
Kvasac je tisućama godina igrao važnu ulogu u ljudskoj prehrani. Ova je gljiva vitalni sastojak kruha, piva i niza druge hrane.
Posljednjih godina mnogi su počeli konzumirati određenu vrstu kvasca koja se naziva nutritivni ili prehrambeni ili delikatesni kvasac.
Zbog svog hranjivog sadržaja, kvasac u ovom obliku može povećati energiju, podržati imunološki sustav i ponuditi dodatne dobrobiti.
Uz ovaj članak upotreba delikatesnog kvasca će vam postati lakša i jednostavnija. Saznajte o blagodatima delikatesnog kvasca i kako ga uključiti u zdravu prehranu.
Što je prehrambeni kvasac?
Nutritivni ili prehrambeni ili delikatesni kvasac je bez mliječnih proizvoda i može biti koristan dodatak osobama s alergijama na hranu.Nutritivni ili prehrambeni ili delikatesni kvasac ne sadrži mliječne proizvode i može biti koristan začin osobama s alergijama mlijeko i mliječne prerađevine.
Delikatesni kvasac potječe od vrste kvasca poznate kao Saccharomyces cerevisiae. Postoji još jedan oblik ove vrste kvasca, koji se naziva pivski kvasac. Iako ljudi ponekad izraze koriste naizmjenično, bitno je napomenuti da prehrambeni kvasac nije isto što i pivski kvasac.
Proizvođači mogu uzgajati prehrambeni kvasac iz različitih izvora, uključujući crnu melasu, sirutku i šećernu repu.
Nutritivni kvasac sličan je kvascu koji ljudi koriste u pečenju, ali prolazi kroz proces zagrijavanja i sušenja što ga čini neaktivnim.
Nutritivni kvasac je bez mliječnih proizvoda i obično bez glutena. Kao rezultat, može biti koristan dodatak osobama s alergijama na hranu ili osjetljivošću, kao i onima na ograničenoj prehrani. Također sadrži malo masnoće i ne sadrži šećer ili soju.
Dobrobiti delikatesnog kvasca
Nutritivni kvasac izvrstan je izvor vitamina, minerala i visokokvalitetnih bjelančevina.
Dobrobiti koje prehrambeni kvasac može ponuditi ljudima uključuju:
Promicanje zdravlja kože, kose i noktiju
Neka istraživanja sugeriraju da se hranjivi kvasac može uspješno boriti protiv lomljivih noktiju i gubitka kose.
Također može pomoći u smanjenju akni i poboljšanju drugih uobičajenih problema s kožom, posebno u adolescenciji.
Kako koristiti delikatesni kvasac
Upotreba delikatesnog kvasca je višestruka. Dolazi u obliku pahuljica ili u obliku praha. Ima slani, orašast ili sirast okus.
Može se dodati kao slani začin raznim jelima, uključujući tjesteninu, povrće i salate.
Neki načini korištenja hranjivog kvasca uključuju:
- veganska alternativa umaku od sira s hranjivim kvascem,
- posipajući ga po kokicama umjesto maslaca ili soli,
- miješajući ga u rižoto umjesto parmezana,
- kao sastojak veganskih jela s makaronima i sirom,
- miješajući ga u kremaste juhe za dodavanje hranjivih sastojaka,
- dodajući ga kajgani ili tofu kajgani,
- miješajući ga sa poprženim orašidima ili nadjev za slane kiflice.
Postoje li rizici korištenja?
Unatoč svim blagodatima koje prehrambeni kvasac može ponuditi, ovaj dodatak nije prikladan za sve.
Istraživači preporučuju osobama s upalnom bolesti crijeva (IBD), glaukomom i hipertenzijom da izbjegavaju koristiti hranjivi kvasac jer bi to moglo pogoršati njihove simptome.
Ljudi s osjetljivošću na kvasce ili alergijom također bi trebali paziti da izbjegnu bilo kakvu izloženost nutritivnom kvascu.
Uz to, neki istraživači kažu da osobe s većim rizikom od gihta možda trebaju izbjegavati hranjivi kvasac.
Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323245, https://www.yummymummykitchen.com/2020/01/nutritional-yeast-what-is-nutritional-yeast-recipes.html
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI