Konopljino brašno i kako kuhati
Konopljino brašno i kako kuhati s njime? Kako se uopće dobiva konopljino brašno? Da li se ono smije koristiti? Sve ćete saznati dalje u tekstu 🙂
Što je konopljino brašno?
Konopljino brašno je brašno od sjemena konoplje. Ne treba ga stavljati u isti koš s indijskim kanabisom jer se radi o drugoj biljci čije je brašno odličan sastojak za pečenje. Bitno je bogatije nutrijentima od običnog bijelog brašna. Vrijedi napomenuti da se kruh ili keksi od čistog konopljinog brašna ne dižu no ukoliko želite teksturu tijesta koja se dobije njegovim dizanjem, možete ga pomiješati s nekim drugim brašnom.
Da li konopljino brašno sigurno?
Kao što smo spomenuli, konopljino brašno ne treba miješati s normalnom kanabisom. Izrađuje se od različitih dijelova biljke i drugačije se bere. Pomoglo bi kad biste na konopljino brašno gledali kao na nepsihoaktivnu superhranu, a ne kao na psihoaktivno čudo jer ne sadrži THC. THC je aktivna tvar u marihuani zbog koje ljudi mogu osjećati posljedice.
Kako se radi brašno od konoplje
Konopljino brašno izrađuje se od sjemenki konoplje. Sve sjemenke konoplje moraju se prethodno obraditi kako bi se osiguralo da su najkvalitetnije i da nisu izložene štetnim kemikalijama ili pesticidima. Tada sjemenke konoplje možemo samljeti tako da postanu fini materijal koji se može obrađivati kroz sito. Krajnji rezultat je 100 posto konopljino brašno.
Dobrobiti konopljinog brašna
Vjerujemo da biste trebali jesti nešto novo samo ako ono može dodati nešto bitno vašoj prehrani. Želite li zaista jesti hranu koja ni na koji način ne koristi vašem tijelu? Srećom, različite blagodati dobivate s jedenjem hrane koja je napravljena od konopljinog brašna. Oni uključuju:
Bogato proteinima
Konopljino sjeme je sjajan izvor proteina. Ako slijedite vegetarijansku prehranu ili veganski način života, tada se morate usredotočiti na dovoljno unošenje proteina u svoju prehranu. Mnogi vegetarijanci i vegani to čine uzimajući dnevni dodatak. Konopljino brašno sadrži do 33 posto proteina i fantastična je alternativa veganskom proteinskom prahu jer se 5 g probavljivih proteina može naći u svake 2 žlice konopljinog brašna.
Bez glutena
Pronaći brašno bez glutena, pšenice i žitarica može biti prilično težak zadatak. Srećom, konopljino brašno savršeno se uklapa u sve tri poželjne osobine. Ako imate celijakiju ili intoleranciju na gluten, bit će vam drago čuti da sjeme konoplje ne sadrži gluten. Također je dobar izbor za ljude koji se nadaju smršaviti.
Vrijedno je napomenuti da će samo čisto brašno od konoplje biti bez glutena. Ako se sjeme konoplje uzgaja rame uz rame s drugim usjevima, tada bi moglo doći do onečišćenja. To je prilično često pitanje kada se tijekom berbe koristi ista oprema. Svakako kupite brašno od sjemena konoplje od uglednog izvora kako biste osigurali da je ekološko.
Esencijalne aminokiseline
Konopljino sjeme je prepuno esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina. Prisutne aminokiseline spadaju u onaj nemali broj koje naša tijela ne mogu sama proizvesti. Jedini način na koji možemo imati koristi od tih aminokiselina je njihova konzumacija.
Prisutne masne kiseline uključuju Omega 3, Omega 6 i GLA (gama linolenska kiselina), koje mogu pomoći u zaštiti našeg srca i mozga a također mogu pomoći i kod smanjenja upala. Upala je česta nuspojava niza različitih stanja pa je lijepo znati da bi konopljino brašno moglo pomoći u liječenju, za što je potrebno više istraživanja.
Bogato vitaminima i mineralima
I sjeme konoplje i konopljino brašno sadrže mnoštvo različitih vitamina i minerala. To je prekrasno kad uzmete u obzir činjenicu da u bijelom brašnu možda i nema vitamina i minerala.
To je zato što se izbjeljeno brašno teško obrađuje i tijekom ovog postupka uništava se gotovo sav magnezij koji bi bio prisutan, zajedno s 80 posto željeza i gotovo svim vitaminom E.
Konopljino brašno je drugačije jer ga nije potrebno jako obrađivati dok se izrađuje. To znači da zadržava vitamine i minerale jer se hranjive blagodati ne gube tijekom faze prerade.
Konopljino brašno sadrži:
- magnezij,
- kalcij,
- natrij,
- kalij,
- željezo,
- cink,
- tiamin i
- niz drugih korisnih vitamina i minerala.
I još neke prednosti…
Konopljino brašno također je izvrstan izvor dijetalnih vlakana. Prehrambena vlakna su ključna jer osiguravaju da probavni sustav funkcionira što bolje. Također mogu pomoći da se duže osjećate sitima, što je dobro došlo u slučaju da želite izgubiti koji kilogram viška.
Konopljino brašno u usporedbi s drugim brašnima
Sada znate o svim različitim blagodatima koje pruža brašno od konoplje. Zašto biste umjesto bilo koje druge vrste trebali koristiti brašno od konoplje? U ovom ćemo dijelu pogledati neke od različitih stvari koje vam mogu ponuditi druge vrste brašna kako biste mogli odlučiti koja je vrsta prava opcija za vas.
KONOPLJENO BRAŠNO VS. PŠENIČNO BRAŠNO
Kao što smo već spomenuli u ovom članku, cjelovito pšenično brašno prilično je beskorisno iz nutritivne perspektive. Faza prerade uključuje puno mljevenja i pročišćavanja, što oboje uništava sav prehrambeni sadržaj koji bi inače u njemu ostao.
Također je vrijedno napomenuti da je pšenično brašno puno glutena. To može biti prilično problematično za ljude koji imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju. Gluten također može uzrokovati probleme poput anemije, nadutosti i općeg osjećaja umora.
KONOPLJENO BRAŠNO VS. ZOBENO BRAŠNO
Ako pokušavate birati između brašna od sjemenki konoplje i zobenog brašna, tada na raspolaganju imate već dvije prilično dobre mogućnosti. Zobeno brašno je fenomenalno. Ali, ne može vam ponuditi toliko dobrobiti koliko može brašno od konoplje. Bogato je bjelančevinama i zdravim masnoćama.
Zobeno brašno je također bez glutena, što ga čini puno boljom opcijom od pšeničnog brašna za sve namjene. Imajte na umu da bi kontaminacija glutenom mogla biti češća u zobenom brašnu jer se često uzgaja u blizini drugih žitarica poput pšenice, ječma i raži.
KONOPLJENO BRAŠNO VS. SLANUTKOVO BRAŠNO
Brašno od slanutka prilično je jedinstveno jer je to nešto što biste vrlo lako mogli napraviti u vlastitom domu mljevenjem suhog slanutka. To je protuupalna hrana bez glutena koja sadrži puno vlakana i bjelančevina, ali ne nudi vam toliko blagodati koliko brašno od konoplje može. To je zato što brašno od slanutka ne sadrži toliko aminokiselina.
Konopljino brašno i kako kuhati?
Postoje deseci različitih proizvoda od konoplje koje možete kupiti, a ovo su samo neki od njih:
- konopljino mlijeko,
- ulje od konoplje,
- kolač od konoplje,
- proteini konoplje i
- brašno od konoplje za pečenje.
Kupili ste konopljino brašno i niste sigurni kako ga opotrebljavati? Kako peći s konopljinim brašnom?
Kombinirajte s drugim brašnima
Ako upotrebljavate brašno izrađeno od sjemenki konoplje, tada nećete moći postići da se tijesto digne. S nekim receptima morat ćete miješati svoje konopljino brašno s različitim vrstama brašna da biste to postigli. Savjetovali bismo vam da kupite i malo proteina konoplje jer dodavanje proteina konoplje u recepte ponekad može biti lakše nego učenje kako se nositi s novom vrstom brašna.
Ukusni recepti od konopljinog brašna
Da biste započeli putovanje u pečenju s brašnom konoplje, za vas smo pripremili dvije različite ideje za recepte. Samo pripazite da imate pri ruci malo konopljinog brašna i malo proteina konoplje u prahu.
Kruh bez glutena s brašnom od konoplje
Pečenje kruha s brašnom od sjemena konoplje jedna je od najlakših stvari ikad, pod pretpostavkom da ste kruh već radili. Jednostavno svoje univerzalno brašno morate zamijeniti brašnom od konoplje. Pokušajte pronaći recept koji uključuje samo toplu vodu, sušeni kvasac, sol i brašno. Osnovne recepte za kruh uvijek je najlakše započeti prije nego što počnete eksperimentirati s drugim stvarima.
Muffini od proteina konoplje
Muffini bez glutena dozivaju vaše ime ako želite krenuti u avanturu pečenja s konopljom. Kada radite muffine od konoplje, jednostavno dodajte proteine od konoplje u svoju smjesu za muffine, kako biste bili sigurni da ćete dobiti sve dobrobiti sjemenki konoplje.
Ako želite napraviti muffine bez glutena, tada ćete morati pronaći recept koji vam omogućava da normalno brašno zamijenite brašnom od konoplje u kombinaciji s još nekim brašnom.
Smoothie
Sad kad znate koliko konzumacija brašna od konoplje može biti korisna, trebali biste početi kuhati. Ako ne želite kuhati ili peći, mogli biste si nabaviti malo proteina u prahu konoplje i barem praviti smoothie.
Izvor: https://www.hempwholesalecanada.com/blog/2019/11/20/hemp-flour-and-the-benefits-of-cooking-with-it
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI