Xylitol i sve o njemu
Xylitol i sve o njemu – ovaj članak istražuje xylitol (ksilitol) i njegove zdravstvene učinke. Konvencionalni bijeli šećer možda je najnezdraviji sastojak moderne prehrane. Iz tog razloga zaslađivači bez šećera poput ksilitola postaju vrlo popularni.
Ksilitol izgleda i ima okus šećera, ali ima manje kalorija i ne podiže razinu šećera u krvi. Nekoliko studija sugerira da ima razne važne blagodati, uključujući poboljšanje zdravlja zuba.
Što je ksilitol?
Ksilitol je kategoriziran kao šećerni alkohol.
Kemijski gledajući, šećerni alkoholi kombiniraju osobine molekula šećera i molekula alkohola. Njihova im struktura omogućuje poticanje receptora okusa za slatkoću na vašem jeziku.
Ksilitol se u malim količinama nalazi u mnogim vrstama voća i povrća i stoga se smatra prirodnim. Ljudi čak proizvode male količine normalnim metabolizmom.
Čest je sastojak žvakaćih guma bez šećera, bombona, pralina, hrane prilagođene dijabetesu i proizvoda za njegu usne šupljine.
Ksilitol ima sličnu slatkoću kao i obični šećer, ali sadrži 40% manje kalorija:
- Bijeli šećer: 4 kalorije po gramu
- Ksilitol: 2,4 kalorije po gramu
Kupljeni ksilitol izgleda kao bijeli kristalni prah.
Budući da je ksilitol rafinirani zaslađivač, ne sadrži vitamine, minerale ili proteine. U tom smislu pruža samo prazne kalorije.
Ksilitol se može preraditi iz drveća poput breze ili iz biljnih vlakana zvanih ksilan.
Iako su šećerni alkoholi tehnički ugljikohidrati, većina njih ne podiže razinu šećera u krvi i time se ne računa kao neto ugljikohidrati, što ih čini popularnim zaslađivačima u proizvodima s niskim udjelom ugljikohidrata.
Iako je riječ “alkohol” dio njegovog imena, to nije isti alkohol koji vas napije. Šećerni alkoholi sigurni su za osobe s ovisnostima o alkoholu.
Ksilitol ima vrlo nizak glikemijski indeks i ne diže šećer u krvi ili inzulin
Jedan od negativnih učinaka dodanih šećera – i sirupa s visokim udjelom fruktoze – jest taj što može povisiti razinu šećera u krvi i inzulina.
Visoka razina fruktoze također može dovesti do rezistencije na inzulin i višestrukih metaboličkih problema kada se konzumira u prekomjernoj količini.
Međutim, ksilitol ne sadrži nimalo fruktoze i ima zanemarive učinke na šećer u krvi i inzulin. Stoga se niti jedan štetni učinak šećera ne odnosi na ksilitol.
Glikemijski indeks ksilitola (GI) – mjera koliko brzo hrana povisuje šećer u krvi – samo je 7, dok redoviti šećer iznosi 60–70.
Također se može smatrati zaslađivačem prilagođenim mršavljenju jer sadrži 40% manje kalorija od šećera.
Za ljude s dijabetesom, predijabetesom, pretilošću ili drugim metaboličkim problemima, ksilitol je izvrsna alternativa šećeru.
Iako odgovarajuće studije trenutno nisu dostupne, pokazalo se da ksilitol može smanjiti simptome dijabetesa, smanjiti masnoću na trbuhu i čak spriječiti debljanje na dijeti ciljanoj za rast mase.
Ksilitol jača zdravlje zubi
Mnogi stomatolozi preporučuju upotrebu žvakaćih guma zaslađenih ksilitolom – i to s dobrim razlogom.
Studije su utvrdile da ksilitol poboljšava zdravlje zuba i pomaže u sprečavanju karijesa.
Jedan od vodećih čimbenika rizika za karijes je oralna bakterija nazvana Streptococcus mutans. To je bakterija koja je najodgovornija za plak.
Iako su neke naslage na zubima normalne, višak naslaga potiče vaš imunološki sustav da napada bakterije u njemu. To može dovesti do upalnih bolesti desni poput gingivitisa.
Ove oralne bakterije hrane se glukozom iz hrane, ali ne mogu koristiti ksilitol. Zamjena šećera ksilitolom smanjuje dostupno gorivo za štetne bakterije.
Iako ove bakterije ne mogu koristiti ksilitol za gorivo, ipak ga unose. Nakon apsorpcije ksilitola, nisu u stanju pokupiti glukozu – što znači da im je put za proizvodnju energije začepljen i na kraju umiru.
Drugim riječima, kada žvakate gumu s ksilitolom ili ga koristite kao zaslađivač, štetne bakterije u ustima umiru od gladi.
U jednoj je studiji žvakaća guma zaslađena ksilitolom smanjila razinu loših bakterija za 27–75%, dok je razina prijateljskih bakterija ostala konstantna.
Druge studije također sugeriraju da ksilitol može povećati apsorpciju kalcija u vašem probavnom sustavu, štiteći od osteoporoze i jačajući vaše zube.
Studije također pokazuju da ksilitol – ili zamjenom šećera ili dodavanjem u vašu prehranu – može smanjiti karijes i truljenje zubiju za 30–85%.
Budući da je upala korijen mnogih kroničnih bolesti, smanjenje upala plaka i desni moglo bi imati koristi i za ostatak vašeg tijela.
Ksilitol smanjuje infekcije uha i gljivične infekcije
Vaša su usta, nos i uši međusobno povezani. Stoga bakterije koje žive u ustima mogu na kraju uzrokovati upale uha – čest problem kod djece.
Ispostavilo se da ksilitol može izgladniti neke od ovih bakterija na isti način kao što izgladnjuje bakterije koje stvaraju plak.
Jedno istraživanje na djeci s ponavljajućim infekcijama uha primijetilo je da je svakodnevna upotreba žvakaćih guma zaslađenih ksilitolom smanjila njihovu stopu infekcije za 40%.
Ksilitol se također bori protiv gljivice Candida albicans, što može dovesti do infekcije kandidom. Ksilitol smanjuje sposobnost gljivica da se lijepe za površine, pomažući tako u sprečavanju infekcije.
Ostale potencijalne zdravstvene dobrobiti
Kolagen je najzastupljeniji protein u vašem tijelu, a nalazi se u velikim količinama u koži i vezivnim tkivima.
Neke studije povezuju ksilitol s povećanom proizvodnjom kolagena, što može pomoći u suzbijanju učinaka starenja na vašu kožu.
Ksilitol također može zaštititi od osteoporoze jer dovodi do povećanog volumena kosti i sadržaja minerala u kosti. Za potvrdu ove tvrdnje potrebno je napraviti još studija.
Ksilitol također hrani prijateljske bakterije u vašim crijevima, djelujući kao topiva vlakna i poboljšavajući vaše probavno zdravlje.
Ksilitol je vrlo toksičan za pse
Ljudi ksilitol polako apsorbiraju i nema mjerljivog učinka na proizvodnju inzulina.
Međutim, isto se ne može reći za pse.
- Kad psi jedu ksilitol, njihova tijela ga zamijene s glukozom i počnu proizvoditi velike količine inzulina.
- Tada stanice psa počinju apsorbirati glukozu iz krvotoka, što može dovesti do hipoglikemije ili niskog šećera u krvi, pa čak i do smrti.
Ksilitol također može imati štetne učinke na rad jetre kod pasa, s visokim dozama koje uzrokuju zatajenje jetre.
Potrebno je samo 0,1 grama po kg tjelesne težine da bi pas bio pogođen, pa će se chihuahua od 3 do 7 kilograma razboljeti ako pojede samo 0,3 grama ksilitola. To je manje od količine koju sadrži jedan komad žvakaće gume.
Ako ste vlasnik psa, držite ksilitol sigurno u kući ili izvan nje. Ako vjerujete da je vaš pas slučajno jeo ksilitol, odmah ga odvedite veterinaru.
Nuspojave i doziranje
Ksilitol se općenito dobro podnosi, ali neki ljudi imaju probavne nuspojave kad ga konzumiraju u prekomjernim količinama.
Šećerni alkoholi mogu povući vodu u vaše crijevo ili mogu fermentirati s crijevnim bakterijama.
To može dovesti do pojave plinova, nadutosti i proljeva. Međutim, čini se da se ljudsko tijelo vrlo dobro prilagođava ksilitolu.
Ako polako povećavate unos i dajete tijelu vremena da se prilagodi, vjerojatno nećete osjetiti nikakve negativne učinke.
Ispostavlja se da je dugotrajna konzumacija ksilitola potpuno sigurna.
U jednoj su studiji ljudi konzumirali prosječno 1,5 kilograma ksilitola mjesečno – uz maksimalni dnevni unos preko 30 žlica (400 grama) – bez ikakvih negativnih učinaka.
Ljudi koriste šećerne alkohole za zaslađivanje kava, čajeva i raznih recepata. Šećer možete zamijeniti ksilitolom u omjeru 1: 1.
Ako imate sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili netoleranciju na FODMAP-ove, budite oprezni sa šećernim alkoholima i razmislite o njihovom potpuno izbjegavanju.
Nadamo se da će vam članak Xylitol i sve o njemu pomoći u vašoj potrazi za zdravijim varijantama kako zasladiti svoja jela.
Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI