Mung Dal
Mung dal je zapravo ljušteni mungo grah, poznat i kao zelena soja. Orijentalnog je porijekla, a u obrocima se vrlo dobro slaže s korijenastim povrćem i žitaricama.
Ayurveda preporučuje konzumaciju kitcharija (kičari), obroka koji se radi od Basmati riže i Mung dala u kombinaciji s dosta začina kako bi postigli kod čovjeka korigiranje probave, smanjenje tjelesne mase, pomoć kardiovaskularnom sustavu, čišćenju jetre te pomoć pri otklanjanju viška tekućine iz tijela.
Evo jednog ukusnog recepta upravo sa ljuštenim mungo grahom kojeg možete naći u našoj web trgovini.
Sastojci:
- 1 žlica Sezamovog ulja Bio Soul Food
- 1 veliki lubičasti luk (oguliti i nasjeckati)
- 2-3 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira
- 1 žlica paste od rajčice(ili nasjeckana 1 srednje velika rajčica)
- 1 žličica Himalajske soli Soul Food
- 1/2 žličice mljevenog kima (ili po želji)
- 1/2 žličice mljevenog korijandera (ili po želji)
- 1 žličica kurkume
- ½ žličice mljevenog kardamoma
- 3+ šalice juhe od povrća ili vode
- 1 šalica nekuhanog Mung Dala BIO Soul Food (ljuštenog mungo graha)
- sjeckani peršinov list
- 1/2 šalice Riže basmati bijele BIO Soul Food
Priprema
- Stavite lonac dubine 4-6 litara na umjereno jaku vatru. Dodajte sezamovo ulje, nasjeckani luk, češnjak i đumbir te pirjajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša.
- Umiješajte pastu od rajčice sjeckanu rajčicu, sol, kim, korijander, kurkumu i kardamom. Pirjajte još minutu -dvije.
- Ulijte juhu od povrća i Mung Dal te pustite da zavrije. Promiješajte i smanjite vatru te kuhajte 15-25 minuta, dok grah ne omekša.
Kušajte i po potrebi dodajte soli i papra. Također, ako želite da jelo bude nešto rijeđe, postupno dodavajte tekućinu do željene gustoće. - Poslužite toplo s basmati rižom.
Uživajte i dobar tek 🙂
Inspiracija: https://www.aspicyperspective.com/irresistible-mung-daal-recipe-moong-dal/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI